HAVA YOLU VE HASTALIKLARI ANESTEZİSİ VE CERRAHİSİ DERNEĞİ TÜZÜĞÜ
BÖLÜM I
Derneğin Adı, Merkezi, Amaç ve Faaliyetleri
Derneğin Adı
MADDE 1- Derneğin adı “Hava Yolu ve Hastalıkları Anestezisi ve Cerrahisi Derneği”dir. Uluslararası platformlarda temsil amaçlı adı “Airway Diseases Anesthesia and Surgery Society” olarak belirlenmiştir.
Derneğin Merkezi
MADDE 2 - Derneğin merkezi Ankara
Adresi: Mustafa Kemal Mah. Dumlupınar Bulvarı 274/7 B-Blok 2.Kat No:14 Çankaya-Ankara
Derneğin şubesi yoktur.
Derneğin Amacı
MADDE 3- Derneğin amacı:
-
Hava yolu hastalıklarının tanı ve tedavisinde multidisipliner yaklaşımı yaygınlaştırmak, hastalar için en uygun tedavi seçeneğine karar verilmesini sağlamak amacıyla ilgili tüm tıp disiplinleri ve tıp dışı kurumlar arasındaki iş birliğini geliştirmek.
-
Hava yolu hastalıklarının tanısı, anestezisi ve cerrahisi konularında çalışanlar arasında danışma ve dayanışma ortamı sağlamak amacıyla iletişim kurmalarına imkan tanımak; etkinlik ve sorumluluklarını bu amaçlar doğrultusunda paylaşmalarını temin etmek.
-
Hava yolu hastalıklarının tanı ve tedavi yaklaşımlarında başarıyı artırmak ve halk sağlığına katkıda bulunmak.
-
Hava yolu hastalıklarının ulusal tabanlı verilerini oluşturmak, bu amaçla programlar geliştirmek, ulusal ve uluslararası ağlar kurmak.
-
Nadir görülen havayolu hastalıklarının takip ve kayıtlarının oluşturulması ve bu konularda bilgi birikiminin artırılmasını sağlamak.
-
Hava yolu hastalıkları konusunda bilgi, birikim ve tecrübelerin paylaşılması ve artırılması amacıyla kongreler, konferanslar, tıbbi toplantılar, kurslar düzenlemek ve gerektiğinde bu konu ile ilgili Türk ve yabancı hekimleri ve bilim insanlarını bu çeşit toplantılara davet etmek.
-
İlgili tıp disiplinlerinde yetişmekte olan asistan ve uzman hekimlerin “Hava yolu hastalıklarına” olan ilgi ve eğilimlerini artırmak amacıyla dergi, kitap, çeviri, afiş, ilan, poster, film, video ve cd-rom gibi araçlar üretmek eğitim yapmak. Bu hekimlerin 3. madde-f fıkrasında belirtilen tıbbi eğitim organizasyonlarına katılımlarını sağlamak
-
Hava yolu hastalıkları alanında dernekler bazında uluslararası temsiliyeti sağlamak.
-
Hava yolu hastalıkları alanında araştırma / bilimsel çalışmalar yapılmasını özendirmek ve katkıda bulunmak; bu amaçla araştırma fonları oluşturmak, burslar sağlamak. Bu konularda kamu ve özel kurum ve kişilerle işbirliğini geliştirmek.
-
Tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek ve harcamalar yapmak amacıyla; iktisadi, ticari, sanayi ve üretim işletmeler kurmak ve işletmek.
Dernek hiçbir şekilde siyasetle uğraşmaz.
BÖLÜM II
Derneğin kurucuları
MADDE 4- Dernek, hepsi T.C. Vatandaşı olan, aşağıda meslekleri belirtilmiş sekiz kişi tarafından kurulmuştur.
1. Mehmet Hakan Korkmaz
Mesleği: Tıp Doktoru, Kulak Burun Boğaz uzmanı
2. Emel Çadallı Tatar
Mesleği: Tıp Doktoru, Kulak Burun Boğaz uzmanı
3. Bülent Öcal
Mesleği: Tıp Doktoru, Kulak Burun Boğaz uzmanı
4. Ömer Bayır
Mesleği: Tıp Doktoru, Kulak Burun Boğaz uzmanı
5. Jülide Ergil
Mesleği: Tıp Doktoru, Anestezi ve Reanimasyon uzmanı
6. Derya Özkan
Mesleği: Tıp Doktoru, Anestezi ve Reanimasyon uzmanı
7. Rıza Önder Günaydın
Mesleği: Tıp Doktoru, Kulak Burun Boğaz uzmanı
8. Özgür Canbay
Mesleği: Tıp Doktoru, Anestezi ve Reanimasyon uzmanı
BÖLÜM III
Demeğe üye olma¸üyelikten çıkma ve çıkarılma
Derneğin üyeleri:
MADDE 5- Derneğin asil ve fahri (onursal) olmak üzere iki tür üyeliği vardır.
A. Asil üyelik: Medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip Tıp fakültesinden mezun olmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup Türkiye veya yurtdışında ikamet eden; Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Anestezi ve Reanimasyon, Göğüs Hastalıkları, Göğüs Cerrahisi, Çocuk Hastalıkları, Dahili Hastalıklar, Acil Tıp uzmanı olmuş Tıp doktorları başvurabilir.
Derneğe üye olabilmek için adayın iki üye tarafından teklif edilmesi ve bu teklifin yönetim kurulu tarafından kabul edilmesi gerekir.
Kurucu üyeler derneğin asil üyesidir.
Aşağıda gösterilenler derneğe üye olamazlar.
1- Dernekler kanununa göre dernek üyesi olmaya uygunluğu olmayanlar
2- Özel kanunlarla dernek üyesi olamayacakları belirtilenler,
B. Fahri üyelik: Derneğe maddi veya manevi katkıda bulunan hekim ve hekim dışı kişiler; iki asil üyenin yazılı teklifi ile fahri üye olurlar. Fahri üyeler oy kullanamazlar ve dernek kurullarında görev alamazlar. Dernek aidatı ödemek zorunda değillerdir. Derneğin amaçlarına hizmet eden yabancı uyruklu hekimler yönetim kurulu kararıyla fahri üyeliğe seçilebilirler. Fahri üye olarak seçilen yabancıların Türkiye'de ikamet etme şartı aranmaz.
Üyelik hakları:
MADDE 6- Hiç kimse derneğe üye olmaya veya ¸üye kalmaya zorlanamaz. Her üye istifa hakkına sahiptir. Derneğin asil üyeleri eşit haklara sahip olup, her asil üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır. Üye oyunu bizzat kullanmak zorundadır.
Üyelikten çıkma:
MADDE 7 - Ayrılma isteğini yazıyla bildirmiş olanlar, istifa dilekçesi Yönetim Kurulu Başkanlığına ulaştığı anda dernek üyeliğinden çıkmış sayılırlar. Ayrılanların yeniden üyeliğe başvurularında 5. madde hükümleri yeniden göz önünde tutulur.
Üyelikten çıkarılma:
MADDE 8- Aşağıdaki durumlarda yönetim kurulu kararıyla üyenin kayıtları silinir ve karar ilgiliye yazıyla bildirilir.
a) Dernekler kanununa göre üye olma, şartlarını sonradan kaybedenler,
b) Derneğin amacına aykırı davrananlar, çalışmaları engelleyip güçleştirenler, genel kurul ve yönetim kurulu kararlarına uymayanlar ve yetkili olmadıkları halde derneği herhangi bir yükümlülük altına sokanlar,
c) Dernek üyeliği ile bağdaşmayan sakıncalı tutum ve davranışlarda ve dernekler kanununa aykırı eylemlerde bulunanlar, yönetim kurulu kararıyla dernek üyeliğinden çıkarılırlar. Bu konuda verilen kararlar en geç 30 gün içinde ilgiliye yazı ile bildirilir.
d) Üyelikten çıkarılanların Genel Kurul da itiraz haklı saklıdır.
e) Dernek üyeliğinden her ne sebeple olursa olsun ayrılanlar, derneğin taşınır veya taşınmaz malları üzerinde herhangi bir hak iddia edemezler.
BÖLÜM IV
DERNEK ORGANLARI
Kuruluş, Yetki ve Görevleri
Derneğin Organları:
MADDE 9- Derneğin organları aşağıda gösterilmiştir.
a) Genel Kurul
b) Yönetim Kurulu
c) Denetleme Kurulu
Genel kurul toplantı düzeni, turu, gündemi, yönetimi
Yönetim ve karar ve Yeter Sayısı
MADDE 10- Genel kurul toplantıları, derneğin en yetkili ve en üst organı olup asil üyelerden oluşur. Diğer üyeler toplantılara katılabilir, söz alabilirlerse de oy hakları yoktur ve organlara seçilemezler.
A. Olağan Toplantı: Genel kurul iki yılda bir Haziran ayında Ankara'da toplanır.
B. Olağanüstü Toplantı: Yönetim veya Denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine olağanüstü toplanır. Denetleme kurulunun veya dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine yönetim kurulu, genel kurulu 30 gün içinde toplantıya çağırmazsa, denetleme kurulu veya toplantı isteğinde bulunan üyelerden birinin müracaatı üzerine yerel sulh hukuk hakimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından üç kişilik bir heyeti genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
Çağrı Usulü:
MADDE 11 –Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler; en az on beş gün önceden, toplantının günü, saati, yeri ve gündemi ile ilgili bilgilendirilmiş olmalıdır. Genel kurul toplantı çağrısı ile ilgili bilgilendirme takip eden yöntemlerden en az biri yolu ile yapılmalıdır; bir gazetede veya derneğin internet sayfasında ilan edilmek, veya yazılı olarak bildirilmek, veya üyenin bildirdiği elektronik posta adresine mektupla, veya iletişim numarasına mesaj (SMS) gönderilmek, veya mahalli yayın araçlarını kullanmak. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.
Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır. Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
Toplantı Yeter Sayısı:
MADDE 12- Genel kurul, genel kurula katılma hakkı bulunan asil üyelerin yarısından bir fazlasının katılmasıyla toplanır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak ikinci toplantıya katılan üye sayısı dernek yönetim ve denetleme kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.
Toplantının Yapılış Usulü:
MADDE 13- Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Kimlik belgesini göstermeyenler, belirtilen listeyi imzalamayanlar ile genel kurula katılma hakkı bulunmayan üyeler toplantı yerine alınmaz. Bu kişiler ve dernek üyesi olmayanlar, ayrı bir bölümde genel kurul toplantısını izleyebilirler.
Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir. Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzer, açık oylamayla, bir başkan ve yeteri kadar yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.
Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazirun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur. Bu seçimler kapalı-gizli oy ve sandık yöntemiyle yapılır.
Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir. Genel kurul, gündemdeki konuların görüşülerek karara bağlanmasıyla sonuçlandırılır. Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Gündem maddeleri ile ilgili bir oylama gerekirse açık usül oylama yapılır.
Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.
Mahkemece kayyım atanması veya Medeni Kanunun 75 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre görevlendirilme yapılması halinde, bu maddede yönetim kurulana verilen görevler bu kişiler tarafından yerine getirilir.
Genel Kurulun Görev ve Yetkileri:
MADDE 14- Aşağıda yazılı hususlar genel kurulca görüşülüp karara bağlanır.
1- Dernek organlarının seçilmesi
2- Dernek tüzüğünün değiştirilmesi
3- Yönetim ve denetleme kurulu raporlarının görüşülmesi, yönetim kurulunun ibra edilmesi
4- Yönetim kurulunca gelecek çalışma dönemi için hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi
5- Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi
6- Derneğin ilgili diğer tıbbi derneklerine tüzel üye olması ve işbirliği yapması
7 -Derneğin uluslararası faaliyette bulunması yurtdışındaki dernek ya da kuruluşlara tüzel üye olarak katılması veya ayrılması
8- Derneğin feshedilmesi
9- Derneğin amacını gerçekleştirmek için her türlü kararın alınması, mevzuatta ve dernek tüzüğünde genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi, üyelikten çıkarılma ve itirazlarının karara bağlanması
Yönetim Kurulunun Teşkili:
MADDE 15-
1. Yönetim kurulu, genel kurul tarafından asil üyeler arasından iki yıl süreyle ve gizli oyla seçilecek yedi asil ve yedi yedek üyeden oluşur. Yönetim kurulu üyeleri, kendi aralarında bir başkan, bir ikinci başkan, bir genel sekreter, ve bir sayman seçerek işbölümü yapar. Yönetim kurulu gerektiğinde yeteri kadar personeli (müdür, mali müşavir, sekreter, temizlik personeli) ücret karşılığında dernekte kısmi veya tam zamanlı olarak çalıştırabilir. İkinci başkan, başkan bulunmadığı zamanlarda başkanlık görevi yapar. Yönetim kurulu en az 6 ayda bir, en az dört üyenin katılımı ile (çoğunluk) toplanır. Kararlar katılan üyelerin oy çokluğuyla alınır. Mazeret bildirmeden üst üste 3 toplantıya gelmeyen üyenin yönetim kurulu üyeliği düşer. Bu durumu başkan yönetim kuruluna sunduktan sonra ilgili üyeye yazıyla bildirir. Yönetim kurulu üyeliği boşaldığı takdirde aldıkları oy sırasına göre yedek üyeler toplantıya çağrılırlar.
Ayrılma ve diğer nedenlerle yönetim kurulu üye sayısı yedekler de dahil dört kişiden aşağı düşerse seçim için mevcut yönetim kurulu üyeleri veya denetleme kurulu tarafından genel kurul bir ay içinde toplantıya çağırılır. Çağrının yapılmaması halinde demek asil üyelerinden birinin başvurusu üzerine o yerin sulh hukuk hakimi duruşma yaparak dernek asil üyeleri arasından seçeceği kişiyi bir ay içinde genel kurulu toplamakla görevlendirir.
Yönetim kurulunda en az dört üye hazır bulunmadıkça toplanmış sayılmaz. Bu husus yönetim kurulu karar defterine yazılır.
Yönetim Kurulunun Görevleri:
MADDE 16- Derneğin yürütme kurulu olan yönetim kurulu aşağıdaki görevleri yerine getirmekten sorumlu ve yetkilidir.
1- Yönetim Kurulunu başkan temsil eder. Derneği ise yönetim kurulu temsil eder ve bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına temsil yetkisi verebilir.
2- Çalışma programı hazırlar ve genel kurula sunar.
3-Derneğe üye olmak isteyenlerin müracaatları hakkinda karar verir.
4- Derneğe yapılan bağışlar hakkında karar verir, derneğe gelir getirici faaliyetlerde bulunur.
5- Derneğin amacına ve tüzüğüne uygun her türlü çalışma ve faaliyetlerde bulunur,
6- Genel kurul için gündem hazırlar, ilanı yapar ve toplantıyı gerçekleştirir.
7- Genel kurul toplantısından on beş gün önce yönetim kurulu dönem çalışma raporunu hazırlar.
8- Gerektiğinde tüzük değişikliği için önerilerini hazırlar ve genel kurula sunar.
9- Derneğin gelir ve gider işlemlerini yapar ve gelecek dönem için bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunar.
10- Genel kurul toplantısında alınan kararları yerine getirir.
11- Dernek tüzüğünün ve yasaların kendisine verdiği diğer işleri yapar ve yetkilerini kullanır. Dernekte ücret karşılığı çalıştırılacak personelin ücretini tespit eder, işe alınma ve işten ilişik kesme işlemleri hakkında karar verir.
12-Dernek tüzüğü sınırları içinde kalmak koşulu ile; Dernek faaliyetlerini detaylandırmak ve yürütmeyi kolaylaştırmak amacıyla Yönetmelik ve Yönerge’ler hazırlayabilir.
13-Faaliyet alanları içinde; Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen ilgili Yönetmelik çerçevesinde Dernek üyelerinden oluşan Çalışma grupları oluşturabilir.
14-Genel kurulun verdiği yetki çerçevesinde Dernek adına gayrimenkuller satın almak ve yatırımlar yapmak; iktisadi, ticari, sanayi ve üretim işletmeleri kurmak ve işletmek.
Denetleme Kurulu:
MADDE 17 -Denetleme kurulu genel kurul tarafından gizli oyla seçilen üç asil, üç yedek üyeden oluşur. Denetleme kurulu, üyelerinden birini başkan seçer. Denetleme kurulu derneğin hesaplarını altı ayı geçmeyen aralıklarla denetler. Denetleme sonuçlarını gerekli gördüğünde yönetim kuruluna bildirir. İki yıllık çalışma dönemi sonunda hazırlayacağı raporu genel kurula sunar. Zorunlu hallerde genel kurulu olağanüstü toplantıya çağırır.
Organlara Seçilenlerin İdareye bildirilmesi:
MADDE 18- Genel kurulca yapılan seçimi izleyen yedi gün içinde yönetim kurulu başkanı tarafından yönetim ve denetleme kurullarına seçilen asil ve yedek üyelerin ad ve soyadları, baba adları, doğum yeri ve tarihleri, meslekleri ve ikametgahları valiliğe yazıyla bildirilir.
BÖLÜM V
Mali Hükümler
Derneğin Gelirleri:
MADDE 19- Derneğin gelir kaynakları aşağıda gösterilmiştir.
1- Üye olanlardan yıllık aidat alınmaz, giriş aidatı ise 100 TL dir,
2- Gerçek ve tüzel kişilerce yapılan her türlü bağış ve yardımlar, derneğin dış ülkelerdeki gerçek ve tüzel kişilerden veya diğer kuruluşlardan aldığı bağış ve yardımlar,
3- Dernekçe yapılan bilimsel konferans, kongre ve sempozyumlarla; tertiplenen piyango, balo, eğlence, tiyatro ve bale gibi her türlü sosyal ve kültürel faaliyetlerden elde edilecek gelirler,
4- Derneğin bankalarda bulunan paralarının pay ve ikramiyeleri,
5- Dernek mallarından elde edilen irat gelirler,
6- Dernekler kanunu ve Dernek tüzüğünün cevaz verdiği, her çeşit gelirler.
Derneğin Giderleri:
MADDE 20- Derneğin amaçlarını gerçekleştirmek üzere yaptığı harcamalardan tek kalemde 20.000 TL'nin üzerinde olan giderler için yönetim kurulu kararı gereklidir. Bunun altındaki giderler başkan, genel sekreter ve muhasip üyenin birlikte veya ayrı ayrı tek imzalı onayı ile yapılır.
Gelir ve giderlerde usul:
MADDE 21- Dernek gelirleri dernekler kanununun ilgili maddesinde belirtilen alındı belgesi ile toplanır ve giderler için de harcama belgesi düzenlenir. Alındı belgesinde ödeme ve bağışta bulunanın açık kimliği ve imzası bulunur Bağış ve aidatları toplayacak kişi veya kişileri dernek yönetim kurulu belirler.
Derneğin parası ve mallarının korunması:
MADDE 22- 1-Yönetim kurulu derneğin demirbaş defterine kayıtlı mallar hakkında muhafaza tedbirlerini alır ve gerekirse sigortalarını yaptırır.
2- Derneğin paraları yönetim kurulu kararıyla Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde faaliyet gösteren bankaya yatırılır. Bu paralar Yönetim Kurulu nun yetki ve sorumluluğunda ilgili Banka ukdesinde bulunan değişik yatırım araçlarında değerlendirilir.
3- Dernek adına açılmış olan hesaptan yönetim kurulu başkanı veya genel sekreter veya muhasip üyenin attığı imza ile doğrudan veya çek yazmak suretiyle bankadan para çekilebilir, çekilen para en geç 15 gün içinde sarf yerine harcanır.
Derneğin defterleri:
MADDE 23- Dernek aşağıda yazılı defterleri tutarlar. Ancak, Alındı Belgesi Kayıt Defteri, Demirbaş Defteri ve Envanter Defterlerinin tutulması isteğe bağlıdır. Büyük Defterin onaylatılması zorunlu değildir.
1) Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararlar toplantıya katılan üyelerce imzalanır. Karara itirazı olan üye veya üyeler şerh maddesi koyabilirler.
2) Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş aidatları bu deftere işlenebilir.
3) Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
4) Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
5) İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
6) Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edelerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.
b) Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1) (a) bendinin 1, 2, 3 ve 6 ncı alt bentlerinde kayıtlı defterleri bilanço esasında defter tutan dernekler de tutarlar.
2) Yevmiye Defteri, Büyük Defter ve Envanter Defteri: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.
BÖLÜM VI
Çeşitli Hükümler
Tüzük Değişikliği
MADDE 24- Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilir. Değişiklik yapılması planlanan tüzük maddeleri ve yapılacak değişiklikler; genel kurul toplantı çağrısında ilan edilen gündem içinde yer almış olmalıdır. Genel kurul sırasında gündem dışı bir tüzük maddesi değişiklik önerisi toplantıya katılan üyelerin en az üçte birinin yazılı teklifi ile gündeme alınır. Tüzük değişikliği kararı toplantıya katılan üyelerin 2/3 oy çokluğu ile alınır.
Derneğin Feshi:
MADDE 25- Dernek genel kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurula katılma hakkına sahip üyelerin 2/3 çoğunluğunun toplantıda hazır bulunması gerekir. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa üyeler ikinci toplantıya çağrılır ve bu toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, ikinci toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulları üye tam sayıları toplamının iki katından az olamaz. Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3 ü’dür.
Genel kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.
Kendiliğinden dağılmış sayılma:
MADDE-26- Dernek kuruluş amaç ve şartlarının kaybettiği, acze düştüğü veya yönetim kurulunun tüzük gereğince kurulmasına imkan kalmadığı veya 12. Maddede belirtilen yeter sayının bulunmaması nedeniyle üst üste iki olağan genel kurul toplantısının yapılmadığı hallerde kendiliğinden dağılmış sayılır.
Tasfiye:
MADDE 27-Derneğin feshi halinde taşınır ve taşınmaz bütün mal varlığı ile alacak ve her türlü hakları Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği'ne devredilir.
Derneğin İç Denetim Şekilleri:
MADDE 28- Derneğin iç denetimi, Dernekler Kanununa ve Dernek Tüzüğüne göre Denetleme Kurulu yanında bağımsız denetleme kurulları tarafından da gerçekleştirilebilir.
Derneğin Borçlanması:
MADDE 29- Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde Yönetim Kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, Derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve Derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.
Uygulanacak Mevzuat:
MADDE 30- Bu tüzükte hüküm bulunmayan konu ve durumlarda öncelikle dernekler kanunu daha sonra medeni kanun uygulanır. Bunlarda da çözüm getirecek açıklık yoksa ilgili düzenlemelerden yararlanarak genel kurul kararıyla sonuçlandırılır.
Mehmet Hakan Korkmaz Emel Çadallı Tatar Jülide Ergil Derya Özkan
Özgür Canbay Bülent Öcal Ömer Bayır Rıza Önder Günaydın