Please enable JS

YÖNETMELİK

HAVAYOLU HASTALIKLARI DERNEĞİ
Hava Yolu ve Hastalıkları Anestezisi ve Cerrahisi Derneği Yönetmeliği
 
MADDE 1- Derneğin Kuruluşu
Dernek 13.01.2020 tarihinde 06-139-165 kütük numarası ile Ankara  “Mustafa Kemal Mah. Dumlupınar Bulvarı 274/7 B-Blok 2.Kat No:14 Çankaya” adresinde kurulmuştur. Kurucu 8 üye Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı ve Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı uzman hekimlerinden oluşmaktadır.
 
MADDE 2- Derneğin amacı:
a. Hava yolu hastalıklarının tanı ve tedavisinde multidisipliner yaklaşımı yaygınlaştırmak, hastalar için en uygun tedavi seçeneğine karar verilmesini sağlamak amacıyla ilgili tüm tıp disiplinleri ve tıp dışı kurumlar arasındaki iş birliğini geliştirmek.
 
b. Hava yolu hastalıklarının tanısı, anestezisi ve cerrahisi konularında çalışanlar arasında danışma ve dayanışma ortamı sağlamak amacıyla iletişim kurmalarına imkan tanımak; etkinlik ve sorumluluklarını bu amaçlar doğrultusunda paylaşmalarını temin etmek.
 
c. Hava yolu hastalıklarının tanı ve tedavi yaklaşımlarında başarıyı artırmak ve halk sağlığına katkıda bulunmak.
 
d. Hava yolu hastalıklarının ulusal tabanlı verilerini oluşturmak, bu amaçla programlar geliştirmek, ulusal ve uluslararası ağlar kurmak.
 
e. Nadir görülen havayolu hastalıklarının takip ve kayıtlarını oluşturmak ve bu konularda bilgi birikiminin artırılmasını sağlamak.
 
f. Hava yolu hastalıkları konusunda bilgi, birikim ve tecrübelerin paylaşılması ve artırılması amacıyla kongreler, konferanslar, tıbbi toplantılar, kurslar düzenlemek ve gerektiğinde bu konu ile ilgili Türk ve yabancı hekimleri ve bilim insanlarını bu çeşit toplantılara davet etmek.
 
g. İlgili tıp disiplinlerinde yetişmekte olan asistan ve uzman hekimlerin “Hava yolu hastalıklarına” olan ilgi ve eğilimlerini artırmak amacıyla dergi, kitap, çeviri, afiş, ilan, poster, film, video ve cd-rom gibi araçlar üretmek eğitim yapmak. Bu hekimlerin 2. madde-f fıkrasında belirtilen tıbbi eğitim organizasyonlarına katılımlarını sağlamak
 
h. Hava yolu hastalıkları alanında dernekler bazında uluslararası temsiliyeti sağlamak.
 
i. Hava yolu hastalıkları alanında araştırma / bilimsel çalışmalar yapılmasını özendirmek ve katkıda bulunmak; bu amaçla araştırma fonları oluşturmak, burslar sağlamak. Bu konularda kamu ve özel kurum ve kişilerle işbirliğini geliştirmek.
 
j. Tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek ve harcamalar yapmak amacıyla; iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurmak ve işletmek.
 
MADDE 3. Derneğin Hedefleri
 
a. Yeterli ve doğru hava yolunun sağlanmasının, hayatın devamı ve bütün hastalıkların tedavisinde birinci öncelikli önlem olduğu konusunda gerekli duyarlılığın oluşturulması.
 
b. Tıp hekimi, hemşire, anestezi ve acil tıp teknisyenleri gibi profesyonel sağlık personelinin ihtiyaç halinde hastaların hava yolunu acil veya elektif şartlarda sağlayabilmeleri konusunda eğitilmeleri.
 
c. Ülkemizde profesyonel sağlık personelinin bu alanda en yüksek bilgi ve deneyim düzeyine ulaştırılması. Bu amaçla kongreler, pratik uygulamalı kurslar, sempozyum ve konferanslar düzenlemek.
 
d. Halkımızın, hava yolunun önemi ve sağlanması konusunda duyarlılık ve bilgi düzeyinin artırılması. Sağlık alanları dışındaki toplum hayatında; hava yolu problemlerinin öncelikle gelişmemesi, geliştiğinde ise doğru yönetimi konusunda
bilgilendirme ve olası yanlışların en aza indirilmesi.
 
e. Bu amaçla okullarda, TV-medyada, sosyal medyada eğitim ve bilinçlendirme videoları ile özellikle genç nüfusumuzun sağlıkta hava yolunun öneminin anlaşılması konusunda toplumun lider ve lokomotif grubu haline gelmesi.
 
MADDE 4. Çalışma Grupları
 Yukarıda belirtilen amaç ve hedeflere ulaşmak amacıyla aşağıdaki çalışma grupları oluşturulmuştur. Çalışma grubu; dernekte aktif üye olan ve biri grup başkanı olan en az 3, en fazla 7 kişiden oluşur. Grup başkanı dernek yönetim kurulu tarafından seçilir, diğer üyeler ise grup başkanının önerisi ile yönetim kurulu tarafından atanır. Bir kişi aynı zamanda en fazla 3 çalışma grubunda yer alabilir. Çalışma grubu üyelerinin çalışma süresi 2 senedir ve dernek olağan genel kurulundan sonraki 1 ay içinde gruplar yeniden oluşturulur. Çalışma grup başkan ve üyeleri aynı gruba birden fazla dönem seçilebilirler. Gruplar, çalışmaları ile ilgili kendi hazırladıkları ve yönetim kurulu tarafından onaylanmış olan Yönergeleri uygularlar. Yönergelerde çalışma gruplarının amaç, hedef, görev, iş bölüşümü ve faaliyetleri yer alır. Çalışma gruplarının bağımsız bütçeleri yoktur, yönetim kurulunun onay ve takdiri doğrultusunda Dernek adına ve hesabına gelir getirici ve harcama faaliyetlerini yürütürler.
 
1-Çocuk hava yolu problemleri ve yönetimi
2-Erişkin hava yolu problemleri ve yönetimi
3-Zor hava yolu anestezisi
4-Nadir görülen hastalıklarda hava yolu problemleri ve yönetimi
5-Yoğun bakımlarda hava yolu problemleri ve yönetimi
6-Acil hava yolu problemleri ve yönetimi
7-Yenidoğan ve Çocuk yoğun bakımlarda hava yolu problemleri ve yönetimi
 
MADDE 5. Eğitim faaliyetleri
 
Çalışma grupları kendi alanlarında aşağıda belirtilen konularda eğitim faaliyetlerini sürdürürler. Gruplar kendi başlarına veya gerektiğinde diğer gruplarla işbirliği halinde faaliyetleri gerçekleştirirler.
 
a. Kongre, konferans, sempozyum, vaka tartışmaları ve kurslar
b. Web sayfası, Youtube kanalı, facebook sayfası, instagram sayfası gibi sosyal medya
uygulamaları
c. Kadavra diseksiyonları, hayvan diseksiyonları
d. Canlı cerrahi uygulamaları
d. Kitap, atlas, broşür gibi yazılı materyaller
 
MADDE 6. Yönetim Kurulu
 
Yönetim kurulu dernek tüzüğünde belirtildiği gibi 2 yılda bir genel kurul tarafından seçilir. Yönetim kurulu kendi içinde görev dağılımı yaparak; Başkan, ikinci Başkan, Genel sekreter ve Saymanı (Muhasip üye) seçer.
 
1.Hedef ve amaçların gerçekleştirilmesi ile ilgili tüm icraatların gerçekleştirilmesinden sorumludur.
 
2.Kamu ve Özel kurumlarla işbirliği yapar, sponsorluklar bulup faaliyetlerin gerçekleştirilmesini sağlar.
 
3.İlgili Tıp Disiplinlerinin ana branş dernekleri ile afiliasyonlar oluşturur ve birlikte faaliyetlerde bulunur.
 
4.Uluslararası alanlarda temsiliyeti sağlar ve bu amaçla temsilciler seçer.
 
5.Bir sonraki dönemin bütçesini hazırlayıp genel kurulun onayına sunar.
 
6.Dernek adına tüm gelir getirici işlemleri gerçekleştirir, faaliyet alanlarındaki harcamaları yapar.
 
7.Dernek Tüzük' ünün verdiği yetkiler doğrultusunda iktisadi, sanayi ve üretim teşekkülleri oluşturur.